ÇMD Avrupa Birliği Projesinde

Çağrı Merkezleri Derneği, T.C Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatı’na bağlı AB Egitim ve Genclik Programlari Merkezi Baskanligi aracılığı ile yürütülen, Avrupa Birliği Mesleki Eğitim Programı olan Leonardo da Vinci Yenilik Transferi Proje desteği kapsamında Uşak Üniversitesi Uzaktan Eğitim Meslek Yüksekokulu’nun hazırladığı,“Görme Engelli Bireylerin Uzaktan Eğitim Sistemi ile Mesleki Eğitimi” isimli projede ortak olarak yer alıyor.

Ülkemizde Avrupa Birliği konusunda farkındalık yaratmaya yardımcı olacak bu projenin sosyal ortaklarından biri olarak Derneğimiz, Proje kapsamında gerçekleştirilecek olan uluslar arası çağrı merkezi agent eğitimi ve bu eğitimi alan katılımcıların sektörde istihdam edilebilmesi konularında katkı sağlayacaktır.

Bu proje, Avrupa da gerçekleştirilmiş olan e-learnVIP projesi kapsamında geliştirilmiş olan LMS sisteminin Türkiye ye transferi ile ulusal bazda kullanılabilecek görme engellilere yönelik uzaktan eğitim olanağı sağlayacak bir yenilik transferi olması açısından önem arz etmektedir.
Hedef kitle olan görme engelli bireyler ve özellikle hedef kitlenin bir grubu olan görme engelli kadınlara da mesleki eğitim olanağı sağlanması ile engelli bireylere karşı her türlü ayrımcılığı önlemek, toplumsal yaşamda konumlarını güçlendirmek, gerçekleştirilecek çalışmalarda engellilerin yaşam kalitelerini yükseltmek mümkün olacaktır.

Projenin hayata geçirilmesi tüm dünyada olduğu gibi Avrupa ülkelerinde de gelişmekte olan çağrı merkezi sektörünün artan nitelikli eleman ihtiyacını karşılamaya yardımcı olacaktır.

Avrupa düzeyinde mesleki eğitimin desteklenmesi, hem nitelikli işgücünün yetiştirilmesi hem de daha önce bulunmayan uluslararası çağrı merkezi agent sertifika programının oluşturularak Almanca, İngilizce, İtalyanca ve Türkçe dillerine çevrilmesi ile Avrupa Birliği vatandaşı olan görme engelli bireylerin istihdam alanlarının geliştirilmesi ve giderek büyüyen çağrı merkezi sektöründe nitelikli eleman olarak çalışabilme olanağı ile uluslararası bir mesleki eğitim programı sayesinde çalışma potansiyellerinin ve yaşam kalitelerinin arttırılması sağlanacaktır.

Avrupa ülkeleri görme engelli bireylerin mesleki eğitimlerine yönelik geniş eğitim olanakları sunmaktadır. Son yıllarda bu olanaklar arasında en çok tercih edilen yöntemlerden biri de uzaktan eğitim sistemidir. Bu sistem kapsamında görme engelli bireyler için hazırlanmış eğitim yönetim sistemleri ve yazılımları kullanılarak bu platform üzerinden çeşitli sertifikasyon ve eğitim programları sürdürülmektedir. Böylece görme engelli vatandaşların zaman ve mekan kısıtlaması olmaksızın, görme duyuları dışındaki duyularını kullanarak eğitim gördükleri mesleki programlar ile eğitimde fırsat eşitliği yaratma noktasında büyük adımlar atılmaktadır.

Ülkemizde görme engellilerin mesleki eğitimi ve gelişimi ile ilgili olanaklar oldukça kısıtlıdır. Bu sınırlılık; sosyal adeletin temini ile birey hak ve özgürlüklerinin korunması, kanuni yükümlülüklerin yerine getirilmesi ve insan kaynaklarının etkin kullanılması açısından sıkıntılar doğurmaktadır. Söz edilen problemlerin çözümü aşamasında üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarına büyük işler düşmekle birlikte, problemlere aranan çözüm önerileri bu projenin çıkış noktasını oluşturmaktadır.

Proje konsorsiyumu yapısal kimlik ve görevleri açısından görme engellilerin mesleki eğitiminde projenin başarılı ve sürdürülebilir sonuçlara ulaşmasına katkıda bulunacak kurumsal kapasiteye, insan kaynaklarına ve girişimci potansiyele sahip olan yabancı ve yerli ortaklardan oluşan bir organizasyon yapısına sahiptir. Proje ortakları ve sağlayacakları faydalar aşağıdaki şekilde belirlenmiştir;

Uzemyo ( Uşak Üniversitesi Uzaktan Eğitim Meslek Yüksekokulu); Proje sahibi ve koordinatörü olan UZEMYO,uzaktan eğitim sisteminin yönetimi konusunda uzman kadrosu ile, uygulamada bulunan programlarının verdiği deneyimlere dayanarak süreç yönetimi ve uzaktan eğitimin uygulanmasını sağlayacaktır.

Intron Bilişim ve Yazılım Teknolojileri ; Bilgi teknolojileri kaynak yönetimini merkezileştirme ve yazılım projelerindeki deneyimlerine dayanarak modül geliştirme ve teknoloji transferi konularında destek olacaktır.

BFW (Berufsförderungswerk Düren-Almanya); Geliştirmiş olduğu LMS, dahil olduğu AB projeleri ve görme engelli bireylerin eğitimi deneyimlerine dayanarak yenilik transferinin sorunsuz biçimde gerçekleştirilmesini sağlayacaktır.

Altı Nokta Körler Vakfı; Ulusal düzeyde verdiği görme engellilere temel ve mesleki rehabilitasyon eğitimi hizmetlerinden ve görme engelli istihdamı ile ilgili olarak gerçeklestirmekte oldugu projelerden edindigi deneyimlere dayanarak, görme engelli bireylerin mesleki beceri ve yeterliliklerinin geliştirilmesi yönünde katkılar sağlayacaktır.

Çağrı Merkezleri Derneği; Çağrı merkezi sektörünün gelişimini sağlamaya, faaliyet ve etki alanını genişletmeye yönelik iş ve güçbirliğini sağlayan referans kuruluş olmasının verdiği deneyimlere dayanarak, eğitim konularıyla ilgili ihtiyaç analizlerinin yapılması ve sertifika programlarının hazırlanması konularında destek olacaktır.

CNR - ITD (Istituto per le Tecnologie Didattiche - Consiglio Nazionale delle Ricerche – İtalya) BIT entegrasyonundaki deneyimlerine dayanarak, transferin AB ülkelerine entegrasyonun sağlanması çalışmalarını gerçekleştirecektir.

ÇMD olarak engelli vatandaşlarımıza eğitim ve istihdam olanağı sağlayarak sektörümüzün ve ülkemizin uluslararası standartlara kavuşabilmesi amacıyla yer aldığımız bu değerli projeyi sizlerle paylaşmaktan büyük mutluluk duyuyoruz… Proje ile ilgili gelişmeleri ve çalışmaları aşama aşama sizlere aktarmaya devam edeceğiz…